Om kort tid begynder Windows 11 at dukke op på de første Kirkenet-pc'er.
Generelt er brugerfladen i Windows 11 ikke meget anderledes end den du kender fra Windows 10, men der er nogle få ting du skal være opmærksom på.
Udseendet er blevet fornyet lidt, så hjørner er rundere og farverne er lidt anderledes, men det er ren kosmetik.
I bunden af denne artikel kan du finde en oversigt over løsninger/svar på de udfordringer vi oftest hører om med skiftet til Windows 11.
Startmenuen
I selve brugerfladen vil det først du bemærker nok være at startknappen og processlinjens indhold er flyttet til midten. Dette kan kræve lidt tilvænning, men når først man har vænnet sig til det giver det meget god mening.
Når du klikker på startknappen vil du blive mødt af en startmenu der ser noget anderledes ud end hvad du er vant til. Startmenuen indeholder en søgefunktion og to sektioner:
1: Søgning
Øverst i startmenuen finder du søgefunktionen, her kan du søge i alle filer og programmer på computeren.
Bemærk at du også kan søge ved at trykke på startknappen på dit tastatur og blot begynde at taste navnet på hvad du søger.
2: Fastgjort
Fastgjort sektionens elementer bliver altid vist i startmenuen.
Hvis du ønsker at fjerne et element fra Fastgjort skal du blot højreklikke på det og vælge Frigør fra Start.
Hvis du ønsker at tilføje et element til sektionen fastgjort skal du starte med at finde elementet, det kan du f.eks. gøre med søgefunktionen i toppen af startmenuen eller under Alle apps, og herefter højreklikke på det ønskede element og vælge Fastgør til start.
3: Anbefalet
Indholdet i sektionen anbefalet kan du ikke selv definere, her viser Windows en liste over nyligt eller ofte anvendte filer og programmer.
Listen over alle installerede programmer som du tidligere havde til venstre i startmenuen er flyttet ind under punktet Alle Apps.
4: Luk computeren og Log af
Knapperne til at logge af, lukke og genstarte computeren er blevet flyttet.
Hvis du ønsker at logge af skal du klikke på dit navn i bunden af Start menuen. Hvis du ønsker at lukke eller genstarte skal du klikke på powerikonet i bunden af Start menuen.
Højrekliksmenuen
Højreklik i selve operativsystemet, dvs. på skrivebordet, i stifinder og generelt ved interaktion med filer mv, er blevet ændret en del. Funktionerne til at slette, kopiere, sætte ind, og klikke er ikke længere tekstgenveje men ikoner. Alt efter hvor på skærmen man kalder højrekliksmenuen frem vil de stå enten i toppen eller bunden af menuen.
Ikonerne er som følger:
Klip
Kopier
Sæt ind
Omdøb
Del
Slet
Højrekliksmenuen er kontekstafhængig, dvs. at det er forskelligt hvilke menupunkter og ikoner der bliver vist alt efter hvad det er muligt at gøre med det element du har højreklikket på.
Bemærk også at højrekliksmenuen har fået en undermenu, så hvis der er noget, du savner, kan det muligvis findes under menupunktet Vis flere indstillinger.
WiFi, lyd og batteri menuen
I systembakken (området til højre i proceslinjen) havde du i tidligere versioner af Windows ikoner for hhv. netværk, lyd og batteri - sidstnævnte kun ved en bærbar. Disse er nu blevet samlet i en knap. Når du trykker på den, får du nedenstående menu frem.
Hurtiggenveje
Den første knap bruges til at slå WiFi til og fra, og hvis du klikker på pilen til højre på knappen kan du se tilgængelige WiFi netværk og forbinde til dem.
Denne knap bruges til at slå Bluetooth til og fra, og tallet i parentes viser hvor mange enheder der pt. er tilkoblet via Bluetooth.
Indholdet i denne menu er vaiablet efter hvilken computertype du har, men de to ovennævnte er de vigtigste. Under hurtigvalgene finde du en eller to skydere. Den ene med solen ud for angiver skærmens lysstyrke, og er kun tilgængelig på en bærbar pc. Den anden angiver lydstyrke. Bemlrk at hvis der er kryds over lydstyrke ikonet er lyden slået fra.
Login processen
Som i tidligere Windows versioner skal du også i Windows 11 starte den sikre forbindelse via AnyConnect. Men ikonet til start af AnyConnect har skiftet udseende, knappen netværkslogon ser nu sådan ud:
Nyt skrivebord
Hvis du klikker på ikonet på processlinjen, vil du få nedenstående menu frem. Hvis du klikker på Nyt Skrivebord vil du få en ny version af dit skrivebord frem, hvor der ikke er nogle programmer åbne. De programmer du så åbner på dette Skrivebord 2 vil kun være åbne på Skrivebord 2, og de programmer du har åbne på Skrivebord 1 er kun åbne på Skrivebord 1.
Det praktiske i dette er at man kan sidde med to store opgaver på en gang uden at blande dem sammen. Herved er det kun er de programmer, der er relevante for opgaven man har åben på skrivebordet. Hvis f.eks. man er i gang med at lave et kirkeblad, kan man på skrivebord 1 have publisher, photoshop og word åben, og på Skrivebord 2 kan man så f.eks. være i gang med en verificeringssag med diverse bilag uden at få sit kirkeblad blandet ind i det. Du kan så ved at klikke på skifte mellem de to opgaver, eller ved at holde Ctrl+Win nede og trykke pil til højre eller venstre.
Udfordringer efter skift til Windows 11
Farvetema
Nogle brugere bryder sig ikke om det nye farvetema i Officepakken. Det kan rettes ved at følge vejldningen Ændre Officetema.
Manglende F-drev
Hvis du mangler dit F-drev kan det enten være skjult eller have mistet forbindelsen. Læs vejledningen Jeg mangler mit F drev for at finde løsningen.
Printerproblemer
Hvis din printer melder fejl efter opdateringen kan det som oftest løses ved at køre en fejlfinding på printeren.
Dette gøres ved at klikke på Indstillinger i startmenuen, i vinduet der kommer frem klikker du først på Bluetooth og enheder og herefter på Printere og scannere. Klik herefter på printeren der er problemer med, og klik på Fejlfinding.
Bemærk at du skal have administratorrettigheder for at køre fejlfinding. Du kan læse hvordan du får administratorrettigheder i vejledningen Hvordan får jeg administratorrettigheder til at køre og installere programmer, apps og software