Syv enkle skridt til bedre sikkerhed
1. Det første skridt er at bruge kodeord med minimum 15 tegn. Et godt kodeord består ikke nødvendigvis af en blanding af store og små bogstaver samt tal og symboler. Brug i stedet en frase som f.eks. huskD!t1steKodeord. Undlad at bruge enkelte ord man kan finde i en ordbog, for hackerne har programmer, der hurtigt kan gætte kodeord, der består af kendte ord.
2. Undlad at genbruge det samme kodeord, men find i stedet på en ny og anderledes frase for hver konto. For at gøre det let at huske, kan du tilføje et par sigende bogstaver til dit kodeord, der identificerer den konto, det bruges på. Din konto på Facebook kan f.eks. have kodeordet: huskD!t1steKodeordFB.
3. Du bør også benytte flerfaktor login på de konti, hvor det er muligt. MitID er et flerfaktor login, og dette giver et ekstra niveau af sikkerhed, der gør det meget sværere at udnytte din konto. Google, Apple, Facebook, Twitter, Dropbox, Paypal og LinkedIn tilbyder alle flerfaktor login, som f.eks. kan bestå af dit brugernavn, dit kodeord og indtastning af en kode, du modtager på SMS, eller i en app på din mobiltelefon.
4. Nogle steder benyttes der sikkerhedsspørgsmål, som du skal bruge, hvis du glemmer dit kodeord eller ønsker at ændre det. De korrekte svar på meget almindelige spørgsmål, som f.eks. din mors pigenavn eller navnet på din hund, kan hackere nemt finde eller regne ud. Derfor kan det være en god ide at bruge forkerte svar, så du i stedet for navnet på din hund skriver f.eks. "kofanger" eller noget andet, der ikke giver mening. Det vil gøre det meget sværere for hackere at gætte svaret, og dermed sikre din konto bedre.
5. Klik aldrig på links eller tilføjede filer i e-mails, SMS'er og beskeder i sociale medier, uden at du er absolut sikker på, at beskeden kommer fra en, du kender. Uanset hvilket fantastisk tilbud afsenderen kommer med, så er der stor risiko for, at et klik kan give en hacker mulighed at lægge en virus på din computer eller telefon, der stjæler dine brugernavne og kodeord. Hackeren kan også lægge programmer ned på din telefon, der kan tænde for kameraet eller mikrofonen, uden at du opdager det, og dermed bruge dig som spion.
6. Afgiv aldrig personlige oplysninger til en person, der har ringet dig op. Selvom du kender nummeret, der vises på din telefon, kan du ikke være sikker på, at der ringes fra det viste nummer, da hackerne har teknikker til, at få din telefon til at vise andre numre, end det der ringes fra. Hvis du får en opringning fra din bank, og de beder dig om personlige oplysninger, så tilbyd dem at du ringer dem op på et nummer, som du kender eller finder offentligt tilgængeligt.
7. Gennemgå jævnligt dine kontoudtog fra banken og kontrollér, om du kan genkende de beløb, der er blevet trukket. For at undgå at blive opdaget, kan hackere hæve meget små beløb jævnligt, således at du ikke tænker over det, når du ser dit kontoudtog. Hold øje med alle udbetalinger fra din konto og tjek, om du kan genkende modtageren af de beløb, der trækkes.